Proteinové pečivo

Pečivo je součástí snad každého jídelníčku každého člověka. Zlobící dítko v potravinách v kočárku? Šup, čerstvý rohlík. Víkend a návštěva babičky? Hmmm, ta vůně závinu nebo ještě teplá bábovka na stole... A takový křupavý kváskový chléb jen tak s máslem... To jsem se nechala trochu unést... Myšlenkou tohoto upovídaného úvodu bylo, že pečivo je většinou vnímáno jako základ jídla. A protože v systému proteinových, ketonových, ale i dalších diet (LowCarb, paleo...) je pečivo většinou zapovězeno, s nelibostí se ho musíme zříct. Alespoň toho běžného pečiva. Naštěstí je v nabídce již spoustu pečiva, které do diety zařadit můžeme. Z těch slaných jsou to buď hotové výrobky: proteinové chleby,  bagety, bulky, tortilly, toasty nebo croissanty naslano. Z nabídky sladkého pečiva, které je určeno k přímé spotřebě jsou to: sladké croissanty plněné i neplněné, proteinové buchtičky, brownie, muffiny, vafle, oplatky a různé koláčky. Nabídla je dnes opravu hóóódně velká. Také existují směsi na pečení, ze kterých si můžete doma upéct vlastní proteinový chléb, housky nebo ze směsi upečete základ proteinové buchty. Sladká pečiva obsahují sladidla, kterými se v receptuře nahrazuje cukr. Použití sladidel je samozřejmě diskutabilní záležitost, ale on ten cukr také není zrovna zdravé ochucovadlo. Dietní nebo proteinové pečivo je každopádně alternativa pro všechny, kdo chtějí zvýšit příjem bílkovin ve stravě a zároveň snížit příjem sacharidů. Bílkovinovou složku většinou zastupují proteiny z pšenice a sóji, existují však i bezlepkové varianty. Zase: buď nemáte výrazné preference a omezení, takže pro Vás nebudou tyto detaily důležité a můžete sáhnou po jakémkoliv výrobku, který vyrábí nebo dodává na trh Vaše oblíbená značka nebo se musíte naučit hledat na obalech výrobků informace, podle kterých se rozhodnete, zda výrobek koupíte nebo ne. Ne všechna proteinová jídla jsou zároveň nízkokalorická a totéž platí i o výrobcích se sladidly. Abychom se však dostali k nějakým konkrétním číslům, zde je porovnání běžného kmínového chleba a proteinového chleba na 100 g v základních makroživinách a energii na kcal:

Chléb konzumní kmínový:          KetoDiet proteinový chléb tmavý:

244 kcal                                        264 kcal

45 g sacharidů                             7,5  g sacharidů

8 g bílkovin                                   22 g bílkovin

1,1 tuku                                         13 g tuku

4 g vlákniny                                  14 g vlákniny

Na jednu porci se počítá cca 70 g u obojího, kalorická hodnota na jednu porci je tedy +- stejná, rozdíl je právě v makroživinách a v množství prospěšné vlákniny. Vzhledem ke složení bude i rozdílný pocit nasycení po snězení jedné porce. Tedy pokud potřebuji snížit množství sacharidů, zvýšit množství bílkovin a doplnit chybějící vlákninu v denním jídelníčku, pak sáhnu po proteinovém chlebu. Ať už jsem v dietě nebo ne. A pokud si na proteinový chléb natřu domácí zeleninovou pomazánku a přikousnu další kousek zeleniny, mám jednoduchou a výživnou svačinu. bez nějakých složitostí a nároků na čas. Dobrou chuť :-)

 

NajduZboží.cz